OFFENTLIGA UTSMYCKNINGAR (Dalslands sjukhus)


Modell av entréhallen i Dalslands sjukhus.
Skala 1:10  Se nedanstående förstoring


© Björn Carlén:"Morgonstjärnan"
Akryl på polytoile 180 x 360 cm.
Se nedanstående förstoring


Entréhallen i färdigt skick. Se nedanstående förstoring
 

 

Utsmyckningsidé

I första hand har jag velat understödja och påverka det rytmiska förlopp som uppstår när vi passerar genom eller vistas i detta rum.

Den gröna färgen på dörrar och beslag blir huvudtema. Det rutsystem som finns i spaljé och dörrar förvandlas till mjuka runda former i väggmålningen. De vågräta linjerna i muren vid fönstret övergår i pelardekorationen och börjar "bölja" på väggmålningen.

När man kommer in i rummet från entrédörren eller från "kirurg- och medicinkorridoren", ser man inte väggmålningen omedelbart, men får ändå färgackorden signalerad från pelarna. Hela färgtonkretsens klara grundfärger finns med i totalkompositionen. I väggmålningen, på pelarna och gardinerna. En färgskala som inte minst barn uppskattar.

Bilden skall kunna fungera både för förbipasserande och för människor som sitter och mediterar efter fikapausen. - Just genom den höga färgstyrkan och den klara formen, tror jag att bilden klarar ett snabbtittande, men även fungerar som meditationsobjekt med sin fixpunkt, morgonstjärnan. (Planeten Venus om vi vill). Den underliga rumsbildningen med dess till hälften dolda klot bidrar nog också till att stimulera fantasin.

Tillbaka till "Offentliga utsmyckningar"


Tillbaka till "CV"
 


© Björn Carlén. MORGONSTJÄRNAN, akryl, 180 x 360 cm.

Klicka på pilen uppe till vänster om du vill komma tillbaka till den plats varifrån du kom.