BILDTANKAR och BILDIDÉER/ Image thoughts and Image ideas)
Oftast arbetar jag symboliskt. Så det du ser, kan vara det du tror, men det är inte säkert att det är samma sak som jag tänkt. Bilden kan för mig betyda något helt annat och ibland kan den vara mångtydig. Mångtydiga bilder är bra. De har chans att överleva under mycket längre tid än sådana man tolkar direkt.
När jag exempelvis hade målat en bild som var väldigt lik bilden till vänster, "Från ljus till ljus", var mina tankar att vi kommer från universum och skall dit igen. "Resan" var för mig i horisontell riktning. Så när en kvinna sa till mig: "Vad ruskigt det är att sitta här i gropen och få allt det där över sig!", förstod jag att hon hade hittat en annan tolkning. Eftersom jag vid den tiden också var bildlärare på ett gymnasium hade jag möjlighet att presentera bilden för många "otränade ögon" och märkte då att ca 1/3 såg som jag hade tänkt, 1/3 "satt i gropen" och 1/3 stod "där uppe" och tittade neråt. Enbart rörelseriktningen i bilden kunde alltså tolkas på tre olika sätt. Får man dessutom mångtydighet i innehåll blir bilden än mer verksam.

Under de olika bilderna vid grafik, måleri och stereo har jag ofta en bildkommentar. (Nedanför texten med information om katalognummer, titel, teknik, storlek och pris).  Du kan också se hur jag tänkt i samband med "Offentliga utsmyckningar".  Även vid "Konstens Kraft" finns det bildidéer. Kom dock ihåg att det är dina tankar och associationer som är de rätta.

Nedan ser du exempel på några bilder som har inskrivna bildtankar. Klicka på dem så kommer du direkt eller indirekt till bild och text. Men det finns info vid nästan alla bilder, mer eller mindre.