© Björn Carlén: "Återförening (Stereo)". 
Texten över bilden finns givetvis endast på webbsidan. Den är till för att försvåra kopiering och förfalskning

Katalog nr 
Titel

Konstnär
Teknik
Väggyta
Bildyta
Ramstorlek
Pris inramad
Monterad i två ramar
605
Återförening (Stereo)

Björn Carlén
Akryl
91 x 138 cm
90 x 63 cm + 90 x 63 cm
91 x 64 cm + 91 x 64 cm
36.500 SEK
 

De två delbilderna ser vi första ögonkastet helt lika ut, men så är inte fallet. Det finns inga punkter som är lika i den vänstra och högra stereobilden. Det är just denna olikhet som gör att du ser i stereo. Den vänstra delbilden är för höger öga och den högra delbilden är för vänster öga. Man skelar alltså något med ögonen när man betraktar en direktstereoskopisk bild.

Känner du inte till hur man betraktar direktstereoskopiska bilder finns det information på första sidan i avsnittet om stereobilder.

Klicka här så får du information !

Klicka här om du är intresserad av köp.

 

Något om bilden

Det finns en teori om att "form föder form" och så har det nog varit i det här fallet. För några år sedan gjorde jag "SORTIE" och "SÅ TÄNKTE JAG MIG HIMLENS PORT". I Sortie-bilden är det en påtaglig spiral och i den andra bilden en trappa. Här blev det en kombination av dessa element. Trappan konstruerade jag av cirkelbågar. Se nedanstående bild.

 

Bilden (Återförening) är uppbyggd av en grågrön förgrund med en mycket mörk cirkulär öppning samt en "trappa" med 24 lika stora bladformade steg. Rakt framifrån, uppifrån eller underifrån, på vilket sätt man nu föredrar att betrakta bilden, bildar stegen en blomliknande eller snäckliknande spiralform. Genom den perspektiviska förminskningen blir "bladen" gradvis mindre. Den främre sfären och "stjärnan" har kontakt men ligger på ett mycket stort avstånd från varandra. De är sammankopplade med en oändligt lång och smal linje, "silvertråden", föreningen mellan det fysiska och astrala. 11 "trappsteg" ligger "ovanför / framför" den grågröna ytan med det mörka cirkulära hålet. Ett trappsteg ligger i nivå med öppningen och de övriga 12 innanför / under.

Det finns en variant på den här bilden som heter "Rundgång", som också är i stereo.