© Björn Carlén: "Spegling av en chimär (Stereo)". 
Texten över bilden finns givetvis endast på webbsidan. Den är till för att försvåra kopiering och förfalskning

Katalog nr 
Titel

Konstnär
Teknik
Väggyta
Bildyta
Ramstorlek
Pris inramad
Monterad i två ramar

603
Spegling av en chimär (Stereo)

Björn Carlén
Akryl
120 x 130 cm
120 x 60 cm + 120 x 60 cm
121 x 61 cm + 121 x 61 cm
46.000 SEK

De två delbilderna ser vi första ögonkastet helt lika ut, men så är inte fallet. Det finns inga punkter som är lika i den vänstra och högra stereobilden. Det är just denna olikhet som gör att du ser i stereo. Den vänstra delbilden är för höger öga och den högra delbilden är för vänster öga. Man skelar alltså något med ögonen när man betraktar en direktstereoskopisk bild.

Känner du inte till hur man betraktar direktstereoskopiska bilder finns det information på första sidan i avsnittet om stereobilder.

Klicka här så får du information !

Klicka här om du är intresserad av köp.

 

 

Något om bilden.

Den här bilden har en föregångare, en akrylmålning gjord som monobild 1977. (En av de sista bilderna i den retrospektiva avdelningen). Jag har länge tänkt att göra den bilden i stereo. Den borde fungera mycket bra som sådan. Jag har ju tidigare gjort två grafiska blad med det här temat. Det sista av dessa är utan den övre delen i bilden och gjord i 3-punktsperspektiv och i stereo. Nu var det tid att göra en stor målning i akryl som kombinerade de två föregångarna.

Sfären är för mig och många andra en symbol för det andliga och själsliga. Bilden föreställer sfärer som ligger på ett mycket hårt underlag, en blank skiva. Kulor som är placerade på ett sådant underlag är mycket lättrörliga och ändrar sina positioner snabbt och lätt vid minsta beröring.

Hjärter Ess = symbol för kärlek, familj och växande. Kortet balanserar ovanpå ett annat kort, Spader Ess, en olycks- och dödssymbol. Korthus är ju som bekant lättförstörbara och bräckliga. Konstruktionen bildar ett T-kors eller "Taukors". Enligt legenden lär den helige Antonius förjagat demoner med ett kors av denna typ.
Här ligger två "själar" och försöker hålla Hjärter Ess på plats så att inte "korthuset" rasar. Men allt verkar mycket bräckligt.

Uppe i spegelbilden ser du något ljust och strålande, en skimrande sfär (själ). Framför spegeln i luften ser du sfärens baksida och innehåll, verkligheten av det som i spegelbilden verkar så ljust.