© Björn Carlén: "Möte (Alt I)"
Texten över bilden finns givetvis endast på webbsidan. Den är till för att försvåra kopiering och förfalskning
 

Katalog nr 
Titel

Konstnär
Teknik
Bildyta
Ramstorlek
Pris
827
Möte (Alt I)

Björn Carlén
Akryl på duk
44 x 27 cm
45 x 28 cm
8.800


 

Klicka här om du är intresserad av köp

Något om bilden

Bilden tillsammans med andra liknande "Mötes-bilder", tillkom genom inspiration av en bok av Joseph Campbell (1904-1987) "Myternas Makt". I den för Bill Moyers ett samtal med författaren. Här finns en mängd tankegångar som är väl värda att fundera över.

I ett av kapitlen, "Den inre resan", säger Campbell så här:" I Indien finns det ett vackert sätt att hälsa. Man lägger handflatorna mot varandra och bugar inför den andre. De här människorna är medvetna om den gudomliga närvaron i alla ting. När man kommer till ett indiskt hem som gäst, hälsas man som en gudom på besök."

Det är dessa ord som ligger till grund för "Mötes-bilderna". Tänk dig att man först har handflatorna ihop men sedan endast låter fingertopparna beröra varandra. I stiliserad form fick jag då fram den här bilden. Den nedre delen motsvarar alltså handlovarna. Någon typ av katedral ser det ut att vara. I senare bearbetningar lät jag den nedre delen bli mer kantig som kontrast till de mjukare "fingerformerna".

I förlängningen hade jag tänkt mig den här formen som en skulptur (arkitektur) som man kunde gå in i och bli omsluten av ljus och ljud. Se även bilderna vid "Möte IV" och "Mötesplats"