© Björn Carlén: "Sommar" 
Texten över bilden finns givetvis endast på webbsidan. Den är till för att försvåra kopiering och förfalskning
 

Katalog nr 
Titel

Konstnär
Teknik
Bildyta
Ramstorlek
Pris
748
Sommar

Björn Carlén
Akryl på duk
90 x 127 cm
91 x 128 cm
43.300 SEK

Klicka här om du är intresserad av köp.

Något om den här bilden

Under 1990-talet arbetade jag mycket med de "platonska kropparna". Dessa geometriska polyedrar har ju symboliska värden.
(OBS! Sfären hör inte till de platonska kropparna, men är ändå förknippad med Platon som symbol för själen, se nedan).I samband med studiet av de platonska kropparna gjorde jag bland annat 12 månadsbilder i litet mindre format. (De är numer sålda).

Parallellt med de bilderna gjorde jag också några månadsbilder och årstidsbilder i större skala. Här är "SOMMAR"-bilden. Huvudformen där är en kub (jorden) som håller på att öppna sig och släppa ut sitt innehåll, alla "själar". Färgen för tanken till sommar.

Kuben är en jordsymbol. Tetraedern en eldsymbol. Oktaedern = luft. Ikosaedern = vatten och dodekaedern = etern eller som vi i dag säger rymden. Alla de här regelbundna geometriska kropparna (polyedrarna) är de så kallade "Platonska kropparna". De heter så för att de är omnämnda av Platon i "Timaios". Det var Euklides som bevisade att det endast existerar fem kroppar som begränsas av regelbundna kongruenta polygoner.

Sfären som jag använder ofta är alltså inte med bland dessa kroppar, men Platon talar också om sfären som själssymbol och jag använder den oftast så. Annars står sfären också för det eviga (det är ju själen också). I den islamska symboliken står sfären för anden.

 

Platonska kropparna (OBS! Sfären hör inte till de platonska kropparna, men är ändå förknippad med Platon som symbol för själen)

JORD

VATTEN

LUFT

ELD

RYMD

SJÄL

KUBEN

IKOSAEDERN

OKTAEDERN

TETRAEDERN

DODEKAEDERN

SFÄREN

Ytan består av 6 kvadrater

Ytan besår av 20 liksidiga trianglar Ytan består av 8 liksidiga trianglar Ytan består av 4 liksidiga trianglar (3 sidoytor och en basyta) Ytan består av 12 liksidiga femhörningar Ett oändligt stort antal punkter. Alla placerade lika långt från kroppens centrum