© Björn Carlén: "Sortie (Triptyk)"  
Texten över bilden finns givetvis endast på webbsidan. Den är till för att försvåra kopiering och förfalskning
 

Katalog nr 
Titel

Konstnär
Teknik
Bildyta
Ramstorlek
Pris
729
Sortie (Triptyk)

Björn Carlén
akryl på duk
60 x 180 cm
Varje ram 61 x 61 cm  (3 st)
50.000 SEK

Klicka här om du är intresserad av köp.

 

Information om bilden

Bilderna (triptyken) handlar om gränslandet mellan liv och död. Den omtalade tunnelupplevelsen i tre olika stadier. I den vänstra bilden har jag delvis dolt ljuskällan och bilden blir då något ångestbetonad medan bild två (den mittersta) visar på lätthet och frid. (Man ser hela ljuskällan). Kroppen lyfter och tar emot ljuset. I den tredje bilden lämnar man sitt skal och själen far vidare in i en spiral mot en ny värld.

Tunneln har tolv öppningar (12 portar )

Längst fram i bilderna finns ett liggande kors (taukors). Men korset fungerar här inte bara som kors utan också som tröskel som i sin tur bland annat är symbol för gränsen mellan det profana och andliga.

Raymond A Moody (amerikansk läkare och psykolog) har tillsammans med andra läkare under ca 30 års tid forskat i nära dödenupplevelser (NDU). Hans första och mest kända bok är "I dödens gränsland", utgiven 1974.Senare böcker är "Frågor vid livets gräns", utgiven 1977 och "Ljuset ur tunneln", utgiven 1988.

Vid intervjuer som ligger till grund för de här böckerna kommer den här tunnelupplevelsen på en framträdande plats (tillsammans med Ut-ur-kroppenupplevelser, känsla av frid, frihet från smärta, ljusfenomen med mera). Det verkar vara så att det är först när "banden klipps av", när man lämnat kroppen, som den här tunnelupplevelsen inträder.

En bild liknande den högra ingick bland de 17 jag gjorde till ett uppdrag för Svenska kyrkan på temat "Jesu Kristi lidandes historia". Du kan se alla 17 bilderna om du klickar här.


© Björn Carlén
: "Sortie (Triptyk)" , den högra delen.
 

         
© Björn Carlén: "Sortie (Triptyk)" , detalj i den högra delen.

Sfären (själen) har här lämnat sitt skal och far in i den spiralformadetunneln.


© Björn Carlén
: "Sortie (Triptyk)" , den mittersta delen.