LOGOTYPER MED MERA (Logotypes and other things)

MINA SIGNATURER

Min signatur hade under hela Konstfackstiden 1953-59 varit mitt förnamn följt av årtal.

 

Från och med 1960 fram till mitten av 70-talet såg signaturen ut så här. Ibland med årtal och ibland utan.

 

Under en kort period skrev jag  ut hela namnet följt av årtal ( "Björn Carlén -75").  Från 1976-77 har jag, med några få undantag, på mina målningar haft mitt logo som signatur.

 

Under åren har jag då och då också gjort olika layouter och original till olika trycksaker som affischer, logotyper, blommogram med mera. Här visar jag ett litet urval.

1976 gick "Interflora" tillsammans med "Nationalföreningen för Hjärt- och Lungsjukdomar" ut med en inbjudan till konstnärer i Sverige att inkomma med förslag till lyxblanketter till blommogram. Man kunde lämna in i olika kategorier (Bröllop, Födelsedag, Examen, Kärlek, Födelse, Dop, Kondoleans och Neutralt blommogram). 850 förslag kom in. Av dessa tryckte man upp 26 st däribland dessa två. Den vänstra gula hade jag skickat in i kategorin "Födelse" men inköpskommittén ville ha den bland "Neutrala". Den andra, den blå, var insänd i kategorin "Kondoleans" och den hamnade där. På baksidan av de dubbelvikta blommogrammen fanns den text som står uppe till höger.


1982 startade jag tillsammans med Inga-Britt Jonsson en allmän konstförening i Åmål. Den fick namn efter det år den startade, KONSTBILD 82. Det var vid den tiden jag också gjorde vidstående "logga". Sveriges radio och television hade just börjat använda ett liknande typsnitt på sin logotype. Jag fick för mig att om jag använde något som påminde om SVT skulle folk lättare uppmärksamma annonser med mera. 2019 ändrades loggan till nedanstående. Detta för att markera att det var en allmän konstförening.
Vill du bli medlem i den här konstföreningen tar du kontakt med föreningen på nätet. https://www.konstbild82.com/


1993 gjorde jag loggot till Åmåls 350-årsjubileum. Det blev använt på det mesta. Flaggor, nyckelringar, dekaler på bilar, påsar med mera. Någon ersättning fick jag aldrig. I och för sig såg jag ett förslag av någon annan som jag tyckte var förfärligt och därför gjorde jag detta i all hast. Det gick faktiskt på en lunchrast. De styrande tyckte tydligen det var bättre än tidigare förslag, så man tog det här och glömde förmodligen bort ersättningen. I dag spelar det ingen roll.

20 år senare lämnade jag in nedanstående bild och text till kommunalrådet Mikael Karlsson i Åmål men jag hörde aldrig något från honom. Det var enligt mitt tycke en förbättrad variant av logot jag gjorde 1993


Sedan i början av 1970-talet har jag varit medarbetare i Dalsland Konstförening. Bland annat har jag i stort stått för alla deras trycksaker. Vidstående affisch för föreningens Sommarsalong som alltid återkommer på söndagen efter midsommardagen har varit med sedan i början av 80-talet. Det är endast påtrycket för årets utställning som ändrats. Flaggan passade ju bra i samband med Midsommar.
Den vita texten finns inte som typsnitt utan den hade jag textat i "antikvakursiv" och "Romersk Kapitalskrift".

2014 ändrades affischen till något helt annat och det är nu inte jag som är upphovsman.

Man tyckte att flaggaffischen hade varit med tillräckligt länge, men jag tror det var dumt att byta ut en sådan inarbetad affisch.


       
Dalslands Konstförening och Dalslands Konstnärsförbunds logon


Omslaget till Sommarsalongskatalogen åren 1995-2002

1995 fyllde Dalslands Konstförening 60 år. Då fick jag i uppdrag att ta fram ett nytt logo som bland annat skulle användas till "pins" och flaggor. Sedan dess har Dalslands Konstförening och Dalslands Konstnärsförbund haft ovanstående logotypes. Jag använde dem också när jag tillsammans med föreningens dåvarande ordförande, Inga-Britt Jonsson, gjorde boken "Konstnärer i Dalsland" samt på alla Sommarsalongskataloger fram t.o.m. år 2002. Därefter övergick föreningen till en enklare katalog i svartvitt.

Vill du bli medlem i Dalsland Konstförening tar du kontakt med Vivi Ann Gidebratt  Enetsvägen 13   66010  Dals Långed.    Telefon 0531-40535.   Mobil 0703-731 235
E-post gidebratt@tele2.se

    

Boken "Konstnärer i Dalsland" ISBN 91-630-3654-1. gjordes inbunden i A4-format med en hård pärm. "Konstnärer i Dalsland 2" gjorde jag i samband med Dalslands Konstförenings 70-årsjubileum. Den är också i A4-format och med hård pärm.

 

 

Affischen som jag gjorde till Liljevalchs i samband med Dalslands Konstförenings 40-årsjubileum. Jag gjorde den som ett gammalt välkänt telegram med Dalslandskonstnären Otto Hesselboms bild "Vårt Land" En av en mängd utställningsaffischer i samband med tema-utställningar, biblioteksutställningar, konstföreläsningar, egna utställningar med mera.

 

Under åren 1962-1999 var jag bildlärare vid gymnasiet i Åmål. Redan på 70-talet gjorde jag ett liknande logo som vidstående, men när skolan bytte namn till "Kunskapscentrum Karlberg" modifierade jag logotypen till det utseende logan hade fram till år 2000. Den logo som skolan har idag, 2009, har jag inte gjort. Den ser ut som nedan

  För mig signalerar den här logon om något i sönderfall.

2001 fick jag uppdraget från en annan gymnasieskola, en "kristen friskola" i Göteborg, LM Engströms Gymnasium, att göra deras logo. Den här loggan var jag riktigt nöjd med. Här är både en bra komposition och ett klart budskap med både korset och fisken, bägge kristna symboler. Det är ingen tvekan om vilken typ av skola detta är. Kristen inriktning och "ordning och reda".

 

   

Ovanstående till vänster är utseendet på galleriskylten. Den har sedan modifierats något, så på den här hemsidan ser du den högra varianten men utan ramkant och www-adress. Ibland, i samband med mässor och på kuvert, har galleriloggot den vågrätta linjen och www-adressen.

Galleriflaggan syns här till höger. Den röda cirkeln och den gröna kvadraten står för de grundformer som jag ofta använder i mina bilder.


Så här ser det ut på mina fakturor

Så här der det ut på mina kuvert och brevpapper. Ibland också på "Mässkyltar"